Запобігти кишковим інфекціям можна!

Під час воєнних дій через низку причин, такі як підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій, високу міграцію населення з цих територій, актуальним є питання профілактики гострих інфекційних захворювань.

Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери роблять свій внесок в тяжкий час – це і збір продуктів харчування, і приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.

Однак, слід пам’ятати, що погано помиті овочі та фрукти, неналежна якість питної води, наша неуважність та спека, за умов якої продукти швидко псуються, можуть стати причиною гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Кишкові інфекції та харчові отруєння виникають, коли людина вживає в їжу будь-які продукти чи воду, забруднені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків.

Однією з таких хвороб є холера. Це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, при вживанні забрудненої води, їжі тощо. Без належного лікування може призвести до смерті.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин.

Симптоми холери:

– частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини, загострення рис обличчя, западання очей;

– м’язові судоми, що з’являються через втрату з рідиною мікроелементів;

– холодна шкіра, холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла на відміну від харчових отруєнь та кишкових інфекцій бактеріального походження;

– втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, задишка, різка слабкість.

При появі перших симптомів отруєння слід негайно звернутися до лікаря!

Рекомендуємо дотримуватися простих порад як уникнути гострих кишкових інфекцій:

– вживати тільки кип’ячену чи бутильовану воду, під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;

– дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;

– сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;

– стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;

– мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;

– ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням;

– до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) залучати осіб, які обізнані з правилами поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);

– при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне/ раціональне харчування на місці;

– оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;

– зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів – за можливості;

– дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

Будьте обережні. Бережіть себе, своїх рідних!

 

Головний спеціаліст Овруцького
управління ГУ Держпродспоживслужби

в Житомирській області                                                                         Світлана Шваб

Розмір тексту-+=