Заходи з нагоди 32-річниці Чорнобильської трагедії

На передодні дня 32-річниці Чорнобильської трагедії у Великочернігівській загальноосвітній школі відбулася зустріч жителів Великочернігівського старостинського округу, виконуючою обов’язків старости Бобик Т.І. із депутатом Верховної Ради Арешонковим В.Ю. та міським головою Корудом І.Я. Педагогічний колектив та учні школи підготували концерт на якому показали сценки із життя учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, виконали пісні пов’язані з цією подією. На заході згадали героїв Чорнобиля, які віддали своє життя рятуючи від радіоактивної загрози, вшанували пам’ять хвилиною мовчання та покладанням квітів, зокрема: М.Ващук, В.Правик, М.Титенюк, В.Ігнатенко, В.Кібенок, В. Тищура. На зібранні із теплим словом виступили депутат Верховної Ради Арешонков В.Ю, міський голова Коруд І.Я. та голова «Союзу Чорнобиля» Гаращук М.В., які висловили щиру вдячність учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, які проживають на території цього округу та вручили їм подяки: Довбні М.С., Яковлеву О.Ф., Кротюку В.В.,Бобику А.О.,Євдоченку С.А., Журбі Г.П.,Редчиць Н.С., Стецюку В.Д., Роговському О.П., Пашку І.В., Невмержицькій Д.Б.,Ткачуку Г.І.,Редчиць Л.Л., Бобику В.П., Комарчука В.А., Редчицю М.С., Веремейчик О.М. за мужність та сумлінне виконання обов’язків при ліквідації наслідків на аварії на ЧАЕС.
26 квітня о десятій годині міським головою Корудом І.Я разом їз головою Овруцької райдержадміністрації Дивинським Ю. С. та головою Овруцької райради Китицею В.В. відбулося покладання квітів до меморіальних дощок та пам’ятників загиблим внаслідок ліквідації пожежі на Чорнобильській АЕС зокрема до меморіальної дошки М. Ващука, до пам’ятника, який знаходиться в пожежній частині, меморіальної дошки біля поліції, та до пам’ятника загиблим співробітникам Овруцького РВ УМВС при виконання службових обов’язків. Після цього, в чорнобильському парку о одинадцятій годині відбувся мітинг-реквієм про страшну трагедію ЧАЕС. З добрим теплим словом, з великою дякою, повагою та пошаною виступили: Депутат Верховної Ради Арешонков В.Ю., міський голова Коруд І.Я., голова Овруцької райдержадміністрації Дивинський Ю.С та голова Овруцької райради Китиця В.В., депутат Житомирської обласної ради Ковердун С.А. Також було нагородженно подяками ліквідаторів, зокрема: Кобилинського П.С. Степанчука М.М.,Мельника М.О, Гаращука М.М., Солоху В.І., Никончука М.А. Хвилиною мовчання вшанували тих, хто не пошкодував свого життя заради безпеки нас, цілого світу, згадали дружин померлих ліквідаторів , надали їм матеріальну допомогу за проявлену мужність та героїзм їх чоловіків, а саме : Гусаревич В.І., Андросович Т.В.,Невмержицькій Т.М., Гуденко Л.С. Прозвучали пісні пов’язані з цією трагедією, Горбачевський О.І. (голова громадської організації дослідників Словечанського краю) зачитав власний вірш, присвячений пам’яті герою-пожежнику ліквідації пожежі на Чорнобильській АЕС М.Ващуку. З добрим, теплим словом виступив депутат Житомирської обласної ради Ковердун С. А. Керуючий Овруцько-Коростенською єпархією Владика Весаріон разом із священниками відслужив панахиду за тими, хто відійшов у вічність та сказав слова вдячності ліквідаторам хто захищавнас від цієї небезпеки. В заключному слові міський голова ще раз щиро подякував ліквідаторам ЧАЕС за їх самопожертву та мужність і вшанував тих хто загинув.
Цього дня міський голова Коруд І.Я, голова райдержадміністрації Дивинський Ю.С та голова райради Китиця В.В. було покладено квіти до пам’ятника в с Невгоди , який встановлено в зв’язку з організованим переселенням людей після вибуху на ЧАЕС. В.о. старости Невгодівського округу Демидчук А.В. разом з учнями школи з нагоди 32-річниці Чорнобильської катастрофи підготував захід, де розповіли про трагедію, згадавши, що назва м. Чорнобиль походить від назви гіркого полину «Чернобильник» . Розповіли як стався вибух, подежа, та загибель 28, серед яких першими загинули: М. Ващук, В. Правик, М. Титенюк, В. Ігнатенко, В. Кібенок, В. Тищура, та вшанували хвилиною мовчання тих хто загинув, запалили поминальну свічку. Ліквідатор Суходольська М.І розповіла про виселене населення с. Журби, що багато хто помер, не тільки в зв’язку з хворобою, але від туги за своїми селами, будівлями, своєю власністю. На заході виступив міський голова І.Я Коруд, який разом з Дивинським Ю.С. та Китицею В.В зі словами щирої вдячності ліквідаторам аварії на ЧАЕС нагородили подяками:Редчиць М.Г.,Петрудчик Г.П., Вакулову Г.К., Сидоренко Г.М.,Сидоренка В.В.,Журбу К.М.,Петрудчика П.Ф., Ткачук О.П., Якусевича В.Б., Ткачука М.А., Пктрудчик Н.О., Васяновича М.В., Навроцького Є.Ф., Янчука А.В., Яворського В.Г., Гришанович Л.А., Васильчук Г.Ф., Скакуна В.В., РедчицяЛ.П., Левківського В.П.,Суходольського В.П., Суходольську М.І. подякою і відзнакою Карпова М.Д.
Після Невгодів відбувся мітинг у Великохайчанській ЗОШ , де на честь М. Ващука встановлено пам’ятник, у підніжжя якого міський голова Коруд І.А. разом із присутніми поклали квіти . В цьому заході в.о. старости Божок С.М разом з учнями та вчителями розповіли про Чорнобильську трагедію , про М. Ващука, який закінчив 9 класів, у 1983 р. став старшим пожежником, а 1985 р. став командиром відділення, 14 травня 1986 р. помер від отриманої дози радіації, посмертно був нагороджений орденом Червоного прапора,за за часи незалежності присвоєно звання героя України. Міський голова разом з головою райдержадміністрації та головою райради висловили щиру подяку всім учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС зі словами вдячності та вручили нагороди: Кобилинську Л.В., Артемчука В.М., Артемчука В.К., Книшевича А.А., Кобилинську Н.І., Кобилинського В.І., Кобилинського М.Г., Кобилинського П.П., Костанчука А.П., Кота М.Й., Круковського А.П., Литвинова М.О., Мельника М.Д., Правосуда М.Р., Рибинського Л.І., Семенчука Ю.М., Сироватку А. М.,Сироватку В.П., Сироватку П.А.,Сольського І.В., Фрусевича О.І.,Чіпака П.О., Шубана М.Л., Ващук О.В. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів внаслідок аварії на ЧАЕС, після цього священними відправили панахіду. Начальник відділу культури сім’ї молодді і спорту Сергійчук М.М. подарував школі футбольні м’ячі, для розвитку спорту, а депутат міської ради Зубрійчук О.А. передела школі садженці вічнозелених дерев, які міський голова разом з депутатом та учнями висадили на території школи.

Багато жителів нашого району приймали участь в ліквідації аварії  на ЧАЕС, але нагороджено було лише частину ліквідаторів, тому що про більшість з них ми не маємо відомостей, хоча вони, можливо, живуть серед нас та скромно про це мовчать. Ми просимо їх звернутися до Овруцької міської громадської організації ветеранів, щоб ми могли про них знати та вшановувати.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *